Poruka je da izuzetno kisela hrana izaziva bolesti i upalne procese i da je treba mijenjati s temeljnom odnosno alkalnom hranom.

“Kako bismo bili zdravi, lijepi, energični i izgubili višak kilograma, trebamo znati da su uzroci bolesti i pretilosti kiseline i upale”, tvrdi nutricionist i kiropraktičar dr. Daryl Gioffre, koji je savjetovao brojne holivudske zvijezde i javne osobe.

Dr. Gioffre tvrdi da je i sam uspio izgubiti više od 20 kilograma i oslobodio se ovisnosti o šećeru upravo zahvaljujući takvom vidu prehrane. Sada se 80 posto vremena hrani upravo tako i kaže da ima više energije nego kada je bio u dvadesetim godinama života, iako mu je sada 40.

“Trčim triatlon i ultramaraton. Ne sjećam se kada sam posljednji puta bio bolestan “, kaže dr. Gioffre.

Načelo koje ovaj nutricionist predlaže je jednostavno, ali strogo: morate iz prehrane barem na neko vrijeme izbaciti mliječne prerađevine, alkohol, meso, kavu, šećer i gluten. Umjesto toga predlaže da se prehrana obogati zelenim lisnatim povrćem i drugim “temeljnim namirnicama”. Treba izbjegavati i puno slatkoga voća, jer je prema načelima alkalne prehrane šećer – šećer, ma u kom obliku dolazio.

Jedna od zabluda je da se ovakvom prehranom mijenja pH vrijednost krvi. Međutim, to nije moguće jer naše tijelo strogo regulira pH vrijednost krvi i prehrana ne može utjecati na to.

Međutim, ako jedemo previše kiselu hranu, tvrdi dr. Gioffre, tijelo će održavati istu pH razinu krvi na uštrb zdravlja kostiju i srca, jer će izvlačiti alkalne minerale iz vlastitih resursa!


Dr. Gioffre preporuča da se nakon jednotjednoga pridržavanja unošenja isključivo alkalne hrane, zadržimo na sličnome režimu i da barem 60-70 posto naše prehrane do kraja života čine upravo temeljne namirnice.

Mnogi ljudi površno misle da zdrav život podrazumijeva eliminaciju svih namirnica koje volimo. To uopće nije točno. Treba uživati u procesu, da bismo cijenili zdravlje”, napominje dr. Gioffre.

Što se preporučuje jesti?

Jedimo ovo ako želimo alkalizirati svoju prehranu :

– blitva
– brokula
– prokulice
– kupus, kiseli kupus
– heljda
– mrkva
– cvjetača
– celer
– tikvice
– orijentalne gljive shitake, maitake
– gljive poput bukovača, lisičarki i šampinjona
– morske alge kao što su nori, kombu, wakame
– vlasac
– smokve
– laneno ulje
– krastavac
– češnjak
– grejpfrut
– avokado
– banana
– klice raznih biljaka
– ribizl i borovnica
– grožđe
– zelene mahune
– med
– kivi
– poriluk
– limun i limeta
– zelena salata
– mango
– proso
– masline i maslinovo ulje
– luk
– naranče
– papaja
– peršin
– kruške
– zeleni grašak
– ananas
– radič i matovilac
– rotkvice
– špinat
– jagode
– rajčica
– lubenica
– trešnje i višnje
– buće i bućino ulje
– sezamove sjemenke, tahini – sezamov namaz

Hrana s kojom valja biti oprezan:

– Kiselu reakciju u tijelu najčešće izazivaju bjelančevine i to ponajviše one životinjskoga podrijetla, te se smatra da za svakih suvišnih 10 g bjelančevina koje unesemo – izgubimo 100 mg kalcija mokrenjem. Stoga oprezno s unosom bjelančevina!

Gazirana pića jer su izrazito bogata fosforom, mineralom koji izaziva gubitak kalcija kada se uzima u većim količinama.

– Ne više od dvije kave na dan, jer kava izaziva kiselost u tijelu pa čak neke statistike govore da bi često pijenje kave, više od dvije na dan, moglo povećati pojavu osteoporoze za čak 82 posto.

Rafinirane namirnice kao što su bijeli i polubijeli kruh, kremasti i biskvitni kolači i lisnata tijesta izazivaju kiselost u tijelu te tjeraju kalcij iz kostiju da poništi kiselu reakciju u tijelu.

Oprez i s tamnim čajevima.

Smanjiti na minimum unos masne hrane.

Pušenje i pijenje kave dvije su »prijateljski« povezane navike koje zajednički stvaraju kiselost tijela.

http://atma.hr/iskustvo-jednog-doktora-alkalna-prehrana-mi-je-omogucila-zivot-bez-bolesti/