Materijalno obilje, u svim vidovima, je činitelj koji to putovanje može učiniti ugodnim. Ali, uspjeh isto tako obuhvaća i dobro zdravlje i energiju te volju za životom, skladne odnose s drugima koji nas usrećuju, stvaralačku slobodu, emocionalnu i psihičku stabilnost, osjećanje zadovoljstva i smirenost.

Ipak, čak i kada smo ispunjeni svim ovim blagodatima, ostat ćemo neispunjeni ako u sebi ne njegujemo sjeme božanskog.

Doista, svako od nas je božje biće u nekom prerušenom obliku, a božansko koje u nama obitava teži izraziti se u potpunosti. Istinski uspjeh je, dakle, doživljavanje čudesnog. To znači da se ono božansko u nama razvilo.

Uspjeh je osjećanje božanskog kuda god krenuli, u što god pogledali – oči djeteta, ljepotu cvijeta, let ptice. Kada počnemo doživljavati život kao čudesno iskazivanje božanskog, i to ne samo povremeno nego svo vrijeme, onda ćemo shvatiti pravo značenje riječi uspjeh.

1. Zakon čistoga potencijala

Izvor svakoga i svog stvaranja jest čista svijest, čisti potencijal koji teži svom izrazu od neočitovanog ka očitovanom. I kada shvatimo da je naše istinsko Ja u stvari neograničeno, da je ono Ja čistoga potencijala, doživjet ćemo povezanost sa svime što postoji.

PRIMJENA ZAKONA ČISTOGA POTENCIJALA

Zakon čistoga potencijala počet ću aktivno primjenjivati tako što ću se obvezati poduzimati slijedeće korake:

1. Stupit ću u svezu s poljem čistoga potencijala tako što ću svakog dana odvojiti vrijeme za tišinu, vrijeme da jednostavno budem. Isto tako provest ću u tihoj meditaciji najmanje dva puta na dan po približno tridesetak minuta, ujutro i navečer.

2. Svakoga dana ću posvetiti određeno vrijeme za povezivanje s prirodom i na taj način se u tišini podsjećati na njenu poruku koju priopćava svako živo biće. Sjedit ću i šuteći promatrati izlazak i zalazak sunca, ili slušati šum mora ili rijeke ili parka, ili ću samo mirisati jedan cvijet. U zanosu svoje vlastite tišine i u povezivanju s prirodom uživat ću u pulsiranju života iz beskrajnih daljina, uživat ću u polju čistoga potencijala i nesputane kreativnosti.

3. Primenjivat ću suzdržavanje od procjenjivanja. Počet ću dan izjavom: “Danas neću procjenjivati ništa što se dogodi”. I tijekom cijeloga dana podsjećat ću sebe da ne procjenjujem.

2. Zakon davanja

Sve što nas okružuje djeluje na osnovama dinamičke razmjene – davanje i primanje su različiti vidovi istoga. A u našoj spremnosti da damo ono što tražimo, naš je doprinos obilju svega što postoji.

PRIMJENA ZAKONA DAVANJA

Zakon davanja primijenit ću tako što ću se obvezati činiti slijedeće:

1. Bilo gdje da idem i bilo koga da sretnem, štogod ću pokloniti. Taj poklon može biti lijepa riječ, cvijet ili molitva. Već danas dat ću nešto svakome s kim dođem u dodir, čime ću pokrenuti tijek radosti, bogatstva i obilja u svome životu i u životu drugih.

2. Već danas ću sa zahvalnošću primiti sve darove koje mi život pruža. Primit ću darove prirode: sunce, glasove ptica, proljetni pljusak ili prvi zimski snijeg. Primit ću s otvorenošću darove drugih – materijalna dobra, novac, lijepu riječ ili molitvu.

3. Obvezat ću se da ono što ja posjedujem neprestano kruži tako što ću davati i primati ono što je najdragocjenije u životu, a to su darovi vremena, pažnje, simpatije, poštovanja i ljubavi. Kada god nekoga susretnem, u sebi ću tome biću poželjeti sreću, radost i uspjeh.

3. Zakon karme ili zakon uzroka i posljedice

Sve što činimo proizvodi učinak koji nam se vraća u istom obliku – što smo posijali to žanjemo. I kada izaberemo činiti djela koja donose sreću i uspjeh drugima, plod naše karme je sreća i uspjeh. Karma je vječno potvrđivanje ljudske slobode. Naše misli, naše riječi, naša djela su niti one mreže kojom se sami obavijamo.

PRIMJENA ZAKONA KARME ILI ZAKONA UZROKA I POSLJEDICE

Zakon karme ću aktivirati tako što ću odlučiti postupati na slijedeći način:

1. Danas ću biti svjestan svjedok svake odluke koju donesem. Time što ću biti svjestan svjedok, ja ću svaku od tih odluka unijeti u svoje svjesno shvaćanje. Znam da je najbolja priprema za ono što može naići u bilo kome trenutku u budućnosti, potpuna svijest o sadašnjem trenutku.

2. Kada god učinim neki izbor, postavit ću sebi dva pitanja: “Kakve su posljedice ovoga moga izbora?” i “Hoće li će ovaj moj izbor donijeti zadovoljstvo i sreću meni i onima na koje će ovaj izbor utjecati?

3. Zatražit ću, zatim, savjet od svoga srca i rukovodit ću se porukom koju mi ono šalje u vidu ugodnog ili neugodnog. Ako izbor donosi osjećaj ugode, bez oklijevanja ću ga prihvatiti. Ako postoji osjećaj neugode, počekat ću i u sebi preispitati posljedice mogućeg izbora. Taj unutarnji glas i njegovo vođenje omogućit će mi da spontano donosim ispravne odluke, odluke koje su dobre i za mene i za one koji me okružuju.

4. Zakon najmanjega napora

Ovaj zakon se temelji na činjenici da inteligencija prirode djeluje s beskrajnom lakoćom i oslobođena suvišnih napora. To je zakon najmanjega djelovanja, odsutnosti napora. Zato je to načelo sklada i ljubavi. Kada se tome naučimo od prirode, sve svoje želje ćemo moći lako ispuniti. Ako promatramo prirodu na djelu, vidjet ćemo da se sve odvija uz najmanji mogući napor. Trava ne nastoji rasti – ona jednostavno raste. Riba ne nastoji plivati – ona jednostavno pliva. Cvijet ne nastoji cvjetati – on jednostavno cvjeta. Ptica ne nastoji letjeti – ona jednostavno leti. To je dio njene naravi.

PRIMJENA ZAKONA NAJMANJEGA NAPORA

Zakon najmanjega napora primjenjivat ću tako što ću se obvezati poduzimati slijedeće korake:

1. Primjenjivat ću prihvaćanje. Danas ću prihvaćati ljude, situacije, okolnosti i događaje onakve kakvi budu. Shvatit ću da je ovaj trenutak baš onakav kakav treba biti i da je sve upravo onakvo kakvo treba biti. Neću se suprotstavljati svemu što postoji tako što ću se suprotstavljati ovome trenutku. Moje prihvaćanje je potpuno i sveobuhvatno. Prihvaćam stvari onakve kakve su ovoga trenutka, a ne onakve kakve želim da budu.

2. Mojim prihvaćanjem stvari onakvima kakve jesu, preuzimam odgovornost za svoju situaciju i za događaje koji za mene predstavljaju problem. Znam da prihvaćanje odgovornosti znači da neću smatrati da je bilo tko ili bilo što krivac za situaciju u kojoj se nalazim; za to neću okrivljavati ni sebe. Znam da je svaki problem u stvari prerušena nova mogućnost i da mi svijest o ovom trenutku daje mogućnost da se tim trenutkom koristim kao potencijalnom prednošću.

3. Moja svijest o trenutku danas će se izražavati i kroz nebranjenje. Odbacit ću potrebu da branim svoje stavove. Oslobodit ću se potrebe uvjeravati druge u ispravnost svojih stavova ili ih privoljevati da ih prihvate. Nastojat ću ostvariti otvorenost za sve stavove, ne držeći se kruto ni jednog od njih.

5. Zakon namjere i želje

U svakoj namjeri i želji sadržan je mehanizam za njihovo ostvarivanje, jer namjera i želja u polju čistoga potencijala imaju beskrajnu moć organiziranja. I kada u plodno tlo čistoga potencijala uvedemo namjeru, mi beskrajnu moć organiziranja stavljamo u svoju službu. Sve ono na što u životu usmjerimo pozornost, postaje jače. Sve ono čemu uskratimo pozornost - vene, raspada se, nestaje. Namjera, s druge strane, daje poticaj pretvaranju energije i informacija u druge oblike. Namjera organizira svoje ispunjenje.

PRIMJENA ZAKONA NAMERE I ŽELJE

Primjenjivat ću zakon namjere i želje tako što ću se obvezati poduzimati slijedeće korake:

1. Napravit ću popis svojih želja. Taj popis nosit ću stalno sa sobom. Prije nego što se upustim u tišinu i meditaciju, pogledat ću taj popis. Isti popis ću pogledati i navečer, prije nego što zaspim. Kada se izjutra probudim isto tako ću ga pogledati.

2. Sve te svoje popisane želje ću osloboditi i dopustiti da one sazrijevaju u utrobi stvaranja, s punom vjerom čak i onda kada mi se čini da sve ne ide kako želim - za to postoji razlog i u univerzalnome planu za mene postoje rješenja koja su puno bolja od onih u mojim predviđanjima.

3. Stalno ću sebe podsjećati da je potrebno održati svijest o sadašnjemu trenutku u svemu što činim. Neću dopustiti da prepreke naruše moju pozornost koju posvećujem sadašnjemu trenutku. Prihvatit ću sadašnjost onakvom kakva jest, a budućnost ću izražavati kroz svoje najdublje i najdraže namjere i želje.

6. Zakon nevezivanja / neprianjanja

U nevezivanju, u neprianjanju leži mudrost neizvjesnosti. U mudrosti neizvjesnosti leži sloboda u odnosu na prošlost, na poznato, jer je ono tamnica uvjetovanosti prošlošću. A svojom spremnošću za iskoračenjem u nepoznato, u polje svih mogućnosti, mi se predajemo kreativnom umu koji usklađuje sve što postoji. Zakon nevezivanja kaže da je, da bismo dobili bilo što u materijalnome svijetu, prije svega nužno odbaciti svoju vezanost za taj predmet. To ne znači da se time odričemo namjere da ostvarimo želju. Ne odričemo se ni namjere niti želje. Mi se odričemo svoje vezanosti za ishod. To je vrlo djelotvorna odluka. Onoga trenutka kada se odreknemo vezivanja za ishod, povezujući istovremeno usmjerenu namjeru s nevezivanjem, postići ćete ono što želimo.

PRIMJENA ZAKONA NEVEZIVANJA / NEPRIANJANJA

Zakon nevezivanja / neprianjanja primjenjivat ću tako što ću se obvezati poduzimati slijedeće korake:

1. Danas ću se obvezati na nevezivanje. Dopustit ću i sebi i onima oko mene da budu onakvi kakvi jesu. Neću kruto nametati svoje ideje o tome kako što treba biti. Neću na silu donositi rješenja za probleme i time stvarati nove probleme. U svemu ću sudjelovati aktivno, ali bez vezivanja, bez prianjanja.

2. Danas ću u sve unijeti čimbenik neizvjesnosti kao jedan od bitnih načina na koji doživljavam svijet oko sebe. Ta moja spremnost da prihvatim neizvjesnost omogućit će da iz zbrke, nereda i kaosa, rješenja sama izrone. Što stvari izgledaju neizvjesnije, to ću se ja sigurnije osjećati, jer je neizvjesnost put ka slobodi. Nalazit vlastitu sigurnost u prihvaćanju mudrosti neizvjesnosti.

3. Ući ću u polje svih mogućnosti očekujući sva ona uzbuđenja koja mogu nastati kada smo otvoreni za beskrajan niz ponuđenih izbora. Kada jednom uđem u to polje svih mogućnosti, sve radosti, iskustva, čari i tajne života bit će moji.

7. Zakon dharme ili životnoga cilja

Svatko ima neki životni cilj. Izuzetan cilj ili poseban dar da daruje druge. Kada taj svoj poseban dar povežemo sa služenjem drugima, osjetit ćemo zanos i polet vlastitoga duha, što je najviši cilj, onaj koji stoji iznad svih ciljeva. Dok radiš, ti si flauta kroz čije srce se šapat vjetrova pretvara u glazbu.

A što tek znači raditi s ljubavlju? To znači tkati platno nitima izvučenim iz srca, kao da će se tebi najvoljenija osoba zaogrnuti tom tkaninom. Zakon dharme kaže da smo se mi utjelovili u materijalnom obliku da bismo ispunili neku svrhu ili cilj.

PRIMJENA ZAKONA DHARME ILI ŽIVOTNOGA CILJA

Zakon dharme primjenjivat ću tako što ću se obvezati poduzimati slijedeće korake:

1. Danas ću se s ljubavlju odnositi prema Stvoritelju koji prebiva duboko u mojoj duši. S najvećom pozornošću ću osluškivati duh koji je u meni i koji pokreće moje tijelo i moj um. Probudit ću svoja osetila kako bi doživjela taj duboki mir u mome srcu. Svijest o beskrajnom, vječnom Biću unosit ću u sve doživljaje koji imaju vremensku granicu.

2. Napravit ću popis svojih posebnih darova. Zatim ću napraviti popis svega u čemu uživam dok izražavam te posebne darove. Dok izražavam te svoje posebne darove i služim drugim bićima, gubim pojam o vremenu i stvaram obilje u svome životu i u životima drugih.

3. Svakoga dana ću se upitati: “Kako mogu služiti?” i “Kako mogu pomoći?” Odgovori na ova pitanja omogućit mi da pomažem bližnjima s ljubavlju.


Dr. Deepak Chopra

zakonprivlacenja-kljuc.com
putljubavi.wordpress.com

http://atma.hr/7-duhovnih-zakona-uspjeha/