No, ako slične okolnosti češće okupiraju našu svakodnevicu, vrijeme je za razmotriti kako riješiti problem i očuvati svoje psihičko i tjelesno zdravlje.

Milica Stojiljković, autorica programa “Lijepo mi je” otkriva kako se osloboditi sukoba s drugim ljudima bez posljedica po naše zdravlje i kako promijeniti fokus svojih misli i osjećaje u samo par minuta.


1. Promijenimo fokus svojih misli, trenutno

Ukoliko prema nekome u svome okružju osjećamo stalnu ljutnju, bijes, srdžbu - vrlo je važno shvatiti da to ometa nas, a ne osobu koja nas živcira. Stoga je korisno svaki puta kada imamo ovakve osjećaje, odmah promijeniti fokus svojih misli, s negativnih na pozitivne i afirmativne.

Predlaže se, u trenutku kada nas tkogod živcira, zatvoriti oči i udahnuti i izdahnuti dva do tri puta, nasmiješiti se i pomisliti u sebi:

Osjećam se mirno i sigurno.

Ovu poruku možemo u sebi ponoviti nekoliko puta, kako bismo promijenili fokus svojih misli.


2. Vrlo je važno da i osjećaji prate promjenu fokusa

Kako bismo doista mogli osjetiti promjenu u sebi, vrlo je važno osjetiti emociju koja će pratiti afirmativnu misao. Ovo je proces koji dovodi do odličnih rezultata svakodnevnom vježbom. Zato budimo uporni, jer ćemo poslije kraćega vremena osjetiti kako se sve manje živciramo i koliko smo snošljiviji prema razlikama među ljudima.

Kada promijenimo fokus misli, izgovorimo u sebi:

Prihvaćam sebe takvu kakva jesam. Opraštam sebi i drugima.

Ova rečenica djeluje puno moćnije nego što, možda, sada u to možemo povjerovati. Zašto? Često je ono što nas kod drugih živcira, zapravo naše nezadovoljstvo sobom.

Stoga je ključ u prihvaćanju – sebe, takvih kakvi jesmo, i u oprostu, sebi i drugima – jer nas to oslobađa tjeskobe koju ljutnja održava u našim životima.


3. Ključni rezultat donosi – osvješćivanje

Prethodna dva koraka možemo uvijek primjenjivati, u svakoj situaciji u kojoj osjetimo nelagodu izazvanu odnosom s drugom osobom. Poslije nekoliko puta, primijetit ćemo da više ne reagiramo tako burno i da naprosto stres ne upravlja našim bićem.

No, da bismo se doista mogli trajnije osloboditi stresa i nelagode na koje nailazimo u odnosima s drugim ljudima, nužno je raditi na proširenju / pročišćenju svoje svijesti.

To znači da je nužno osvijestiti zbog čega se osjećamo loše i na čemu u sebi bismo trebali raditi, tako da taj problem trajno riješimo.

Kada svakoga dana budemo vježbali kako se umiriti, kada budemo promatrali svoje misli i osjećaje i meditirali, primijetit ćemo da mir i ravnoteža prevladavaju u nama.

To ne znači da se baš nikada nećemo živcirati i poremetiti svoju ravnotežu, ali ćemo se sigurno za bitno kraće vrijeme moći vratiti u “normalu” u odnosu na razdoblje kada nismo meditirali.

Stoga svakodnevno možemo sjesti mirno, na neko tiho mjesto i izgovoriti u sebi ili samo pomisliti:

Molim neka mi se uklone svi uzroci stresa.

Ostanimo tako tri do pet minuta i dopustimo sebi ne žuriti. Kasnije ćemo primijetiti pozitivne učinke ove tako jednostavne i istodobno tako djelotvorne vježbe.

lovesensa

http://atma.hr/3-koraka-da-se-vise-ne-nervirate-zbog-drugih-dovoljno-je-samo-30-sekundi/